Pages

Subscribe:

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΜΕΦ

.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΕ ΔΟΥ ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ

  Αθήνα, 1.3.2012
                                                                                                            Αρ. Πρωτ. : 15
                                                                                                            ΠΡΟΣ : UFE
                                                                                    Υπόψιν Προέδρου Serge Colin

Αγαπητέ φίλε και συνάδελφε,
Όπως ήδη γνωρίζεις , η νέα Διοίκηση της Ομοσπονδίας των Ελλήνων εφοριακών, είναι αντιμέτωπη με τα πιο δύσκολα και σύνθετα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, τα τελευταία πενήντα χρόνια στον κλάδο μας.
Καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε όχι μόνο τα τεράστια προβλήματα που ήδη υπάρχουν αλλά και νέα που προέκυψαν ως αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής.
Η πολιτική αυτή, αποδείχθηκε πλέον, ότι όχι μόνο δεν εγγυάται διέξοδο από την κρίση, αλλά αντιθέτως είναι μια πολιτική φαύλου κύκλου που οδηγεί την οικονομία σε ασσφυξία και πλήρες αδιέξοδο και οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, στην εξαθλίωση και την κοινωνική περιθωριοποίηση.
Όσον αφορά τον κλάδο μας τα βασικά προβλήματα που καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε είναι τα εξής :
1.Τις τεράστιες περικοπές στις αμοιβές μας, που έχουν γίνει και αυτές που πρόκειται να γίνουν με την πλήρη εφαρμογή του νέου μισθολογίου, (που είναι πλέον ίδιο για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους), καθώς επίσης και τις μειώσεις των αμοιβών μας που θα προκύψουν με την εφαρμογή της νέας φορολογικής πολιτικής (καταργήσεις φοροελαφρύνσεων – φοροαπαλλαγών – αφορολόγητου ποσού καθώς επίσης και τις επιβολές έκτακτων εισφορών).
Συγκεκριμένα το σύνολο των αποδοχών των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών από 1.1.2010 (ημερομηνία εφαρμογής των πρώτων μέτρων) και μέχρι το 2013 με την πλήρη εφαρμογή του νέου μισθολογίου, θα έχουν μειωθεί σε ποσοστό 54% για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ και 61% για τις κατηγορίες ΔΕ και ΥΕ κατά μέσο όρο. Π.χ. Υπάλληλος ΠΕ με 20 έτη υπηρεσίας λάμβανε (καθαρά 2.600) ευρώ και σήμερα λαμβάνει 1.600 ευρώ.
Επίσης λόγω των μέχρι πρότινος αμοιβών και δεδομένης της μονιμότητας, οι συνάδελφοί μας, πήραν δάνεια από τράπεζες για αγορά κατοικίας, τα οποία με τις σημερινές αποδοχές, αδυνατούν να αποπληρώσουν
2. Τις εφεδρείες, τις απολύσεις και τις συνταξιοδοτήσεις που έγιναν, καθώς επίσης και αυτές που πρόκειται να γίνουν με τα νέα μέτρα.
Συγκεκριμένα από τους συνολικά 22.500 υπηρετούντες υπαλλήλους στο Υπουργείο Οικονομικών την 1.1.2010 αποχώρησαν έως σήμερα (για τους ανωτέρω λόγους) 4.000 υπάλληλοι.
Από τους 4.000 αποχωρήσαντες υπαλλήλους οι 2.500 ήταν εφοριακοί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα δεδομένης της έλλειψης προσωπικού και της αποχώρησης έμπειρων στελεχών, να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών μας.
Ο κλάδος μας είχε 14.500 θέσεις εργασίας, την 1.1.2010. Και εργάζονταν 12.500 εφοριακοί. Σήμερα εργάζονται μόνο 10.000.
3.Οι συνεχείς και αναποτελεσματικές προσπάθειες αναδιοργάνωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού έχουν σαν αποτέλεσμα τη διάλυση των υπηρεσιών μας. Οι προσπάθειες αυτές, δυστυχώς, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας χαώδους κατάστασης η οποία συνδυασμό με την ελλειπή μηχανοργάνωση, την πολυνομία και την ασάφεια του νομοθετικού πλαισίου, οδηγεί σε πλήρη διάλυση τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό (16 φορολογικά νομοσχέδια ψηφίστηκαν από τον Οκτώβρη του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2012).
Ήδη έχει ξεκινήσει η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα κλείσουν περίπου 220 υπηρεσίες. Ορισμένες από αυτές, βεβαίως, έπρεπε να έχουν κλείσει ,αλλά όχι φυσικά όλες.
Επιπλέον εδώ και 30 χρόνια δεν ολοκληρώθηκε η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών μας, δεν αξιοποιήθηκε σωστά το προσωπικό, δεν εφαρμόστηκε η αξιοκρατία. Τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών δεν επιλέχθηκαν με αξιοκρατικά κριτήρια αλλά με πολιτικές παρεμβάσεις,
4.Τις συνεχείς επιθέσεις και τη συκοφάντηση των εφοριακών, με σκοπό τη διευκόλυνση όλων αυτών που επιδιώκουν τις ιδιωτικοποιήσεις αντικειμένων του κλάδου μας, όπως εισπράξεις, φορολογικοί έλεγχοι, μηχανογράφηση κλπ.
Το τελευταίο διάστημα η στοχοποίηση των εφοριακών είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Βρισκόμαστε απέναντι σε μια πρωτοφανή επίθεση και δυστυχώς δεν έχουμε την ανάλογη προστασία από την πολιτική ηγεσία.
Όλα αυτά τα προβλήματα, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα μέσα στον κλάδο, με αποτέλεσμα την ουσιαστική αδυναμία λειτουργίας των υπηρεσιών μας.
Η σημερινή λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με τα υπαρκτά προβλήματά του οφείλεται στη φιλότιμη και υπεράνθρωπη προσπάθεια των συναδέλφων μας. Φοβούμαστε, όμως, ότι και αυτή η προσπάθεια έχει πλέον εξαντλήσει τα όρια της.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τόσο με τη βοήθεια των συναδέλφων μας, όσο και τη δική σας συμπαράσταση θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και στο τέλος να ξεπεράσουμε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                    ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                             ΡΕΒΕΚΑ ΜΠΑΣΜΑΤΖΙΔΟΥ