Pages

Subscribe:

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΜΕΦ

.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΟΙ ΕΦΟΡΟΙ

Με τα ατομικά συμβόλαια, οι έφοροι δεσμεύονται για την επίτευξη ποιοτικών και ποσοτικών στόχων που έχουν τεθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων και Δημοσίων Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών. Ανά τρίμηνο θα ελέγχονται για την απόδοσή τους και όσοι διαπιστώνεται ότι δεν πιάνουν τους στόχους που τους τέθηκαν, θα καλούνται σε πρώτη φάση να δίνουν εξηγήσεις και σε επόμενη φάση θα απομακρύνονται αυτομάτως από τη θέση τους.

Με ατομικά συμβόλαια απόδοσης «δένει» τους εφόρους το υπουργείο Οικονομικών για να πετύχει τους στόχους αύξησης των εσόδων, είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ολοκλήρωσης των φορολογικών ελέγχων που προβλέπει το Μνημόνιο.

Ήδη, οι έφοροι σε Θεσσαλονίκη και της υπόλοιπης κεντρικής Μακεδονίας υπέγραψαν τα ατομικά συμβόλαια 18μηνης διάρκειας και τις ημέρες αυτές υπογράφουν οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ της Αττικής.

Υποχρεώσεις
Με τα ατομικά συμβόλαια, οι έφοροι δεσμεύονται για την επίτευξη ποιοτικών και ποσοτικών στόχων που έχουν τεθεί από την Γενική Διεύθυνση Ελέγχων και Δημοσίων Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένο αριθμό ελέγχων κυρίως σε επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν το ΦΠΑ και σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, να βεβαιώσουν και να εισπράξουν φόρους και πρόστιμα και να «κυνηγήσουν» τους οφειλέτες του Δημοσίου για να εισπράξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο κάθε έφορος με τη σειρά του υπογράφει με τους προϊσταμένους κάθε τμήματος (εισόδημα, ΦΠΑ, ελέγχου) συμβόλαιο δωδεκάμηνης διάρκειας στο οποίο καθορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι για τους ελέγχους και τις δημόσιες εισπράξεις.

Απομάκρυνση
Ανά τρίμηνο οι έφοροι θα περνούν από... κρησάρα. Θα ελέγχονται για την απόδοσή τους και όσοι διαπιστώνεται ότι δεν πιάνουν τους στόχους που τους τέθηκαν θα καλούνται σε πρώτη φάση να δίνουν εξηγήσεις και σε επόμενη φάση θα απομακρύνονται αυτομάτως από τη θέση τους.

«Είναι πρώτη φορά που οι έφοροι δεσμεύονται με την υπογραφή τους για να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» δηλώνει στην «Η» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας ότι «με το πρέσινγκ που ασκείται στους εφόρους, περιμένουμε να μπει μια τάξη στις εφορίες, να τηρηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις και να περιοριστεί η υστέρηση των εσόδων». Ειδικότερα με το νέο Μνημόνιο το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί ότι εντός του 2012 θα:

1 Εισπράξει 2 δισ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχει εισπραχθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

2 Εισπράξει το 20% νέων οφειλών βεβαιωμένων εντός του 2012.

3 Ολοκληρώσει 300 αναλυτικούς ελέγχους με βάση κριτήρια κινδύνου για φοροδιαφυγή σε μεγάλους φορολογούμενους. Οι μισοί από αυτούς θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

4 Ολοκληρώσει 325 προσωρινούς ελέγχους (ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων κ.ά.) με βάση κριτήρια ρίσκου.

5 Εισπράξει το 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από τους αναλυτικούς ελέγχους στους μεγάλους φορολογούμενους και τους προσωρινούς ελέγχους.

6 Ολοκληρώσει 1.300 ελέγχους σε αυτοαπασχολούμενους και άτομα με μεγάλη περιουσία και θα εισπράξει το 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

7 Ολοκληρώσει 10.000 αναλυτικούς ελέγχους για μη απόδοση ΦΠΑ και θα εισπράξει το 20% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από τους συγκεκριμένους ελέγχους.

Νέος γενικός γραμματέας για τα έσοδα
Θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη τα έσοδα του κράτους και την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού

Εν τω μεταξύ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τοποθετεί στο υπουργείο Οικονομικών νέος γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων. Ο νέος γενικός γραμματέας θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη τα έσοδα του κράτους και την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού. Μάλιστα, όπως προβλέπεται και στο νέο μνημόνιο, θα είναι «ένα άτομο με άψογη επαγγελματική πορεία επιτευγμάτων φορολογικής συμμόρφωσης και σημαντική εμπειρία σε φορολογικά θέματα».

Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει τη θέση του νέου γενικού γραμματέα γίνεται «με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια». Στο τραπέζι έχουν πέσει δύο ονόματα ανώτατων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και ενός προσώπου από τον ιδιωτικό τομέα με μεγάλη εμπειρία σε θέματα φορολογίας και οικονομικής πολιτικής.

Ο νέος γενικός γραμματέας θα είναι μόνιμος και θα έχει υπό την εποπτεία του 2.335 ελεγκτές, οι οποίοι θα ρίξουν όλο το βάρος τους στην πάταξη της φοροδιαφυγής, την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το κυνήγι των αδήλωτων εισοδημάτων και την αύξηση των εσόδων.

Πηγή Ημερησία

http://taxheaven.gr