Pages

Subscribe:

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΜΕΦ

.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕ ΔΟΥ


                                                     ΑΘΗΝΑ, 20.3.12

ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΤΟΥ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

            Το περιεχόμενο της Έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκε χθες, καταγράφει με τον πλέον τεκμηριωμένο τρόπο, τις επιπτώσεις από την προβληματική λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών. Από τα πολλά στοιχεία που περιέχει αναφέρουμε μόνο ένα: «….εάν η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να διατηρήσει το 2011 την αποδοτικότητα συλλογής ΦΠΑ του έτους 2008, με τους τρέχοντες συντελεστές ΦΠΑ θα είχε επιπλέον ετήσιες εισπράξεις  ΦΠΑ ύψους 2,3 δισεκ. Ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ (όλων των άλλων παραγόντων τηρουμένων σταθερών). Πολλαπλάσιες θα ήταν οι επιπλέον εισπράξεις ΦΠΑ εάν η Ελλάδα επιτύγχανε το 2011 τη μέση αποδοτικότητα των χωρών του ΟΟΣΑ (πλην Ελλάδος) που αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ, δηλ. 0,71» σελ.31.
            Επειδή, ήδη υπάρχουν σχόλια, από ορισμένους επιφανειακούς αναλυτές, σχετικά με ευθύνες που υπάρχουν στους εφοριακούς, για την όλη κατάσταση, επισημαίνουμε την παραπομπή (στη σελίδα 32, παρ.4) στα όσα ανέφερε η ενδιάμεση έκθεση της Τ.τ.Ε. τον Οκτώβρη του 2010. Από τις πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις της τότε έκθεσης παραθέτουμε :
1.      «Οι φορολογικές αρχές δε λειτουργούν εν κενώ, αλλά αποτελούν τμήμα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης κατά συνέπεια εμφανίζουν όλες τις γνωστές γενικότερες αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης. Σ αυτές συγκαταλέγονται : έλλειψη επαρκούς οργάνωσης, καθυστερήσεις, λάθη και παραλείψεις, έλλειψη υπευθυνότητας και λογοδοσίας, χαμηλό ηθικό, παθητικότητα, έξωθεν (και άνωθεν) παρεμβάσεις»….σελ.174.
2.      «Αν και έως σήμερα έχουν διατεθεί σημαντικοί πόροι, η μηχανοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών δεν είναι ικανοποιητική. Σε πολλές περιπτώσεις οι βάσεις πληροφοριών και δεδομένων δεν «επικοινωνούν» μεταξύ τους, ακόμη και εντός της ίδιας ΔΟΥ» σελ.174.
3.      «Η δέσμευση και η βούληση για μεταρρύθμιση θα πρέπει να υπάρχουν τόσο σε διοικητικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό. Χωρίς αυτές, ακόμη και η καλύτερη μεταρρυθμιστική στρατηγική είναι καταδικασμένη» σελ.175.
Εμείς απλά προσθέτουμε ότι ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΚΟΜΗ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                        ΡΕΒΕΚΚΑ ΜΠΑΣΜΑΤΖΙΔΟΥ