Pages

Subscribe:

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΜΕΦ

.

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΕΩΣ 31/3/2012

Από σήμερα μπορούν να προσέρχονται στις εφορίες για τη ρύθμιση των χρεών τους, οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Με βάση τη νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή, δυνατότητα υπαγωγής σε αυτήν έχουν οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 10.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 75.000 ευρώ. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 100 ευρώ και ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι 24.
Φορολογούμενοι που επιθυμούν περισσότερες δόσεις θα πρέπει να υποβάλουν στην εφορία ή στο τελωνείο, όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές, σχετική αίτηση έως την προσεχή Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, συνυποβάλλοντας κατά περίπτωση τα παρακάτω δικαιολογητικά: τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων τριών ετών, την τελευταία εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ και την τελευταία οριστική δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, όλες τις περιοδικές και τις προσωρινές δηλώσεις ΦΠΑ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής δήλωσης και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν από την υποβολή της αίτησης, την τελευταία δήλωση Ε9, επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν ζημία τις τελευταίες δύο χρήσεις, επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν καταστροφή περιουσιακών στοιχείων, δημόσια έγγραφα που να αποδεικνύουν βαριά ασθένεια ή βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Με email, η ΓΓΠΣ ενημέρωνε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα ότι μπορούν έως την Τέταρτη να υποβάλλουν αίτηση στην εφορία ή το τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές και να τα ρυθμίσουν σε 24 δόσεις ή και παραπάνω αν υπάρχει πιστοποιημένη οικονομική αδυναμία.
Την οικονομική αδυναμία, θα πιστοποιήσουν οι φορολογούμενοι με δικαιολογητικά τα οποία πρέπει μέχρι αύριο να υποβάλλουν, όπως προκύπτει από την απόφαση Οικονόμου.
Κατά περίπτωση ο προϊστάμενος της εφορίας που θα βγάλει και την «ετυμηγορία» θα χρειαστεί:


- Τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων τριών ετών,
- Την τελευταία εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ και την τελευταία οριστική δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών,
- Ολες τις περιοδικές και προσωρινές δηλώσεις ΦΠΑ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξη ένα μήνα πριν την υποβολή της αίτησης,
- Την τελευταία δήλωση Ε9,
- Επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν ζημία τις τελευταίες δύο χρήσεις,
- Επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν καταστροφή περιουσιακών στοιχείων,
- Δημόσια έγγραφα που να αποδεικνύουν βαριά ασθένεια ή βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Οι φορολογούμενοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
1. Μπορούν να υπαχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ ή τα Τελωνεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.
2. Υπάρχει πλαφόν ανώτατης οφειλής 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα. Όσοι έχουν υψηλότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.
3. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
4. Αν η ρύθμιση γίνει σε 2 έως 12 δόσεις, προβλέπεται απαλλαγή του 90% των προσαυξήσεων ενώ αν ο οφειλέτης επιλέξει εξόφληση σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις διαγράφεται το 75% των προσαυξήσεων.
5. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.
6. Εφόσον ζητείται καταβολή της ληξιπρόθεσμης οφειλής σε περισσότερες από 24 δόσεις θα πρέπει να αποδεικνύεται αδυναμία πληρωμής στο αρχικό μέγιστο διάστημα των 24 μηνών.
7. Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.
8. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μόνο αν ζητηθεί από τον οφειλέτη, χρέη που τελούν σε αναστολή είσπραξης, χρέη που εξυπηρετούνται κανονικά στο πλαίσιο άλλης ρύθμισης ή στο πλαίσιο διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής.
9. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι της, χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας, αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβάλλεται από το ποινικό δικαστήριο ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται, χωρίς όμως να αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων.
10. Χάνουν τα ευεργετήματα της ρύθμισης όσοι δεν καταβάλλουν τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή δεν καταβάλλουν την προετελευταία και την τελευταία δόση.